Människors värde - är vi jämlikar?

Jag skulle verkligen vilja börja skriva mer här. Mer om viktiga ämnen. Beröra viktiga ämnen så som politik, jämställdhet och genus. Och jag ska försöka. Detta är viktigt. Mina ord kan göra skillnad. Mina ord kan förändra. Och mina ord kan inspirera. 
 
 
Nu på senaste tiden har jag läst och hört så mycket vidriga saker, om bl.a. våldtäksmän som frigivs och hur man kränker de mänskliga rättigheterna överallt. Dessa inlägg, videoklipp, diskussioner och vart jag nu hör eller läser det rör upp så otroligt många känslor inom mig. Jag blir överväldigad med en känslovåg av ilska, sorg och obehag. Det är så vidrigt hur så många motbjudande saker händer i människors vardag.
Har vi inte kommit längre än så här? Är vi fortfarande kvar på samma nivå som man var förr, när mänskliga rättigheter inte gällde alla? Är vi inte alla jämställda? Har vi inte alla samma rättigheter? Spelar etnicitet, sexuell läggning, kön, kultur verkligen så stor roll? Är detta hur vi defineras? Spelar det någon roll om jag är homosexuell eller heterosexuell, eller spelar mitt ursprung verkligen någon roll? 
Frågan vi alla bör ställa oss är: SKA ursprung, sexuell läggning, etnicitet, kön och kultur verkligen vara avgörande faktorer för vilka rättigheter vi bör (respektive inte bör) ha samt vårt värde som människor? Är inte jag, som kvinna, lika mycket värd som en man? Är inte jag, som andra generationens invandrare, lika mycket värd som en "ren" svensk? Har inte jag lika mycket rätt till mina känslor, rättigheter och min frihet som vilken annan människa som helst? 

Många frågor ställs men få svar. Och varje gång jag hör eller läser någon som uttalar sig rasistiskt så blir jag rasande. ALLA människor är lika mycket värda. Kultur, ursprung, sexuell läggning, etnicitet och kön har ingen som helst påverkan på mitt eller ditt värde som människa och levande varelse, eller det bör INTE ha någon som helst påverkan. Ingen har rätten att säga att jag eller du inte är lika bra som någon annan för att vi "ser annorlunda" ut eller "är annorlunda" (vad nu annorlunda innebär?) eller kränka oss för vad vi är.

Rasistiska utlåtanden och hat är lika med okunskap. Alla utlånaden som t.ex. att "invandrare tar svenskarnas jobb" är byggt på okunskap och fördomar. Alla människor är lika mycket värda och enligt min åsikt bör det inte finnas någonting som "mitt land" och "ditt land", för då uppstår konkurrans. Och med konkurrans uppstår fientlighet och hat. Med konkurrans uppstår ojämlikheter. Och ojämlikheter är detsamma som att jag är bättre än dig, för att jag är på ett visst sätt. 

Varken jag eller du bör kunna vara bättre än någon annan. Istället bör vi vara jämlikar, som lyfter varandra istället för att sänka varandra. Vi bör hjälpa varandra och inte bara oss själva. Majoriteten av världens befolkning lever i fattigdom och exploateras, är inte de lika mycket värda som oss andra i de industrialiserade länderna? Har inte de rätt till jämlikhet, utbildning och mat? 
 

Detta är väldigt många åsikter som jag inte fått skriva av mig på länge. Däremot har jag ett gäng klyftiga och pålästa vänner samt en pojkvän som jag kan föra dessa debatter och diskussioner med. Någonting både jag och de kan tar lärdom av.
Så jag skulle vilja uppmuntra er alla att göra detsamma. Har ni ingen att diskutera med? Men hör av er till mig då! Jag har väldigt många åsikter kring just dessa ämnen som kan vara bra att få ventilera ibland.
 
Detta är både intressanta och viktiga ämnen som berör de mänskliga rättigheterna. Därför kommer jag antagligen (när jag är här) att börja skriva mer om just dessa. Det är som sagt svårt för mig att sätta mig ner och skriva ner allting jag känner och tänker i och med att jag ventilerar på andra sätt. Men jag ska försöka bättra mig. Samtidigt skulle jag vilja att alla som läser också försöker ta del av det här och försöka skriva mer om just dessa ämnen. Det är viktigt och du kan göra skillnad. 
 
bild 1: fist of knowledge                            bild 2: sanning 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback